Har man en gång varit entreprenör är det svårt att helt släppa detta. Därför har Fredrik Pürkner använt en del pengar för att investera i verksamheter som ligger honom varmt om hjärtat. Den senaste är Food Village, en kombinerad saluhall och restaurant, som öppnar på Virkesvägen i Hammarby Sjöstad ett stenkast från Infronts kontor.

Fredrik Pürkner - IT-säljare med entreprenörskapet i generna

Fredrik Pürkner har entreprenörskapet i generna.

Från unga år hängde han med pappa, som var resande säljare i färgbranschen, ut på säljbesök. – Det blev många timmar i bilen och redan då blev jag fascinerad av affärer, berättar Fredrik, som själv hamnade i IT-branschen och har stannat där.

Att Fredrik Pürkner blev säljare är med andra ord inte särskilt överraskande. De första stegen på karriären tog han under värnplikten på flygvapnet i Söderhamn. På kvällar och helger jobbade han extra på Onoff. Flygvapnet ville gärna att han skulle stanna efter lumpen, men Oscar Dellert AB, som sålde IT-tillbehör, lockade honom mer. Han startade som telefonsäljare, men hamnade snart på storkundsavdelningen. Det var där han och hans närmaste chef började fundera på om de inte skulle kunna göra något eget.

– Vi var tre killar som satt i mitt kök och bestämde oss för att dra i gång på egen hand. Den äldste var 30 år och själv var jag 24 år, säger Fredrik med ett leende som antyder att allt de gjorde kanske inte var så genomtänkt.

Resonemangen kring köksbordet resulterade i att de tre startade IT-bolaget Portal som sålde datorer och tillbehör till företag. Som alla unga företagare var de beredda på jobb dygnet om och att det skulle bli svårt att ta ut någon lön den första tiden.

– Jobb dygnet om blev det, men vi kunde faktiskt betala våra egna löner ganska omgående. Första året omsatte de 19 miljoner, och efter fyra år var de uppe i då hisnande 130 miljoner och när IT-bolaget Atea tolv år senare knackade på dörren med plånboken i hand var omsättningen uppe i närmare 800 miljoner kronor och de hade 130 anställda.

– Det var 2010 och jag stannade kvar i två och ett halvt år efter försäljningen. Sedan sa jag upp mig och började med att ta föräldraledigt i ett halvår, berättar Fredrik som under den här tiden funderade på hur han vill ha livet i fortsättningen.

– Även om jag själv klarat mig bra har jag också sett egenföretagandets baksidor. Innan min pappa blev resande säljare hade han en framgångsrik färgbutik i Köping. Sedan flyttade Ikea från Köping till Västerås och pappas kunder åkte plötsligt dit för att handla. Det var en tuff tid som slutade med konkurs och skilsmässa.

Med detta i bakhuvudet tackade han ja till att bli anställd vd utan ägande på IT-bolaget Infront, där några av grundarna var gamla bekanta från Portaltiden.

– Jag jobbar fortfarande hårt, men jag gör det under kontorstid. Det passar min livssituation med två små barn utmärkt, säger Fredrik som verkar i en tuff bransch, där många tror att den totala omsättningen ska gå ner under 2016.

– Därför måste vi både skaffa nya kunder och försöka få våra befintliga kunder att utnyttja en större del av våra erbjudanden.

Än så länge går detta utmärkt och målet är inställt på att nå en omsättning på en halv miljard kronor. Fredrik är övertygad om att målet bara kan nås på ett enda sätt, med ett värdegrundat företag och personlig kontakt med kunderna.

– Vi lägger massor av energi på att på egen hand hitta rätt människor och sedan få dem att förstå hur de ska jobba när de är hos oss.

Personlig kontakt är en också en mycket viktig ingrediens när Fredrik låter förvalta de pengar han tjänade på försäljningen av Portal.

– Vi hade Swedbank som företagskund så det kändes naturligt att fråga dem. När jag mötte Robert Petrovic föll bitarna på plats. Vi tänkte på samma sätt och jag kände mig trygg och det är precis det jag vill vara – trygg! Jag är inte särskilt intresserad av placeringar och gillar absolut inte våghalsiga finansiella piruetter.

När Robert lämnade Swedbank för att gå till Quesada som finansiell rådgivare stannade Fredrik Pürkner kvar som kund i banken.

– De hade hjälpt mig mycket, så det tyckte jag att jag var skyldig dem, berättar Fredrik som dock aldrig fann sig tillrätta utan Robert.

– Efter ett halvår var det fortfarande ingen som var intresserad av mig. Då lyfte jag luren och ringde Robert och frågade om han kunde tänka sig att jobba med mig igen. Det kunde han.

– Nu har jag också upptäckt att det finns en massa andra spännande personer och tjänster i Quesada och deras nätverk – och att detta kan tillföra mycket mer än bara ren förvaltning.

Text: Clas Johansson

Fakta om Fredrik Pürkner

Ålder: Född 1974.

Bor: Villa i Saltsjö-Boo.

Familj: Fru Louise och två döttrar.

Nuvarande jobb: Anställd vd på Infront IT-partner.

Karriär: Militärtjänst på F 15 i Söderhamn, säljare på Onoff, flera olika jobb på IT-bolaget Oscar Dellert, startade IT-bolaget Portal som 2010 såldes till Atea, var kvar som anställd i drygt två år.

Fritid: Familj, träning, mat och vin samt familjens lägenhet i franska Juan-les-Pins.

Kund hos Quesada sedan: 2014.