Nina Högbom – ICA-handlaren som klev in i butiken som tolvåring

När Nina Högbom var tolv år tjänade hon sina första egna pengar på att jobba i affär.

26 år senare driver hon en av Umeås största livsmedelsbutiker med 125 anställda och en omsättning på över 300 miljoner kronor.

Nina Högboms yrkeskarriär är ganska typisk för en framgångsrik dagligvaruhandlare. Hon föddes i den lilla västerbottniska inlandsstaden Lycksele, där pappan Rolf Andersson var Konsumföreståndare.

Familjens resa gick vidare till den ännu mindre orten Jörn innan man hamnade i residensstaden Umeå. Där tog Nina studenten och gick direkt in i pappans butik.

– Efter några år bestämde jag mig för att plugga vidare och började därför på Umeå Universitets PA-program, där man bland annat läser personalfrågor. Men ganska snart upptäckte jag att det var precis vad jag hade sysslat med i butiken, så när pappa bad mig komma tillbaka var jag inte särskilt svårövertalad, ler Nina.

Istället blev ICA-skolan hennes högre utbildning. Under ett par år gick hon en rad kurser och efter det tog hon över mer och mer av arbetet från sin pappa. Samtidigt byggdes verksamheten ut och 2005 blev deras ICA-affär en Kvantumbutik.

När Nina fick barn 2008 och 2011 gick hennes pappa in på fulltid igen, men sedan drog han sig tillbaka helt. – 2015 gjorde vi en ny, stor ombyggnad. Vi byggde ut med 50 procent och vände på hela butiken för att få bättre parkeringar. Det var det värsta jag varit med om i hela mitt liv! säger Nina med en rysning. En del av de problem som uppstod på vägen kunde dock vändas till möjligheter. Ett oväntat betongbjälklag som inte kunde rivas blev till exempel upphov till det som i dag är butikens matstudio där man har evenemang, kurser och vinprovningar. – Matstudion är väldigt bra för vår image och marknadsföring, förklarar Nina, som sedan dess också utökat med pizzerian Matverket.

Att hon brinner för sitt jobb är lätt att förstå och trots att hennes roll i dag är mer lik den traditionella Vd-rollen i vilket medelstort företag som helst missar hon inte en chans att smita ut i butiken. – Jag älskar att vara i butiken och har också mycket kontakt med våra kunder, som är väldigt aktiva. Jag får exempelvis ständigt önskemål om nya produkter, ibland vet jag inte ens vad det är de efterfrågar, skrattar Nina, men jag ser det som en utmaning att fixa även de märkliga varorna.

– Jag ser också att förändringstakten är väldigt hög i dag. Tidigare kunde man göra en stor förändring och sedan leva lite lugnare i sex-sju år. Det finns inte en chans att driva butik på det sättet i dag, nu är det konstant utveckling som gäller. Då är det väldigt viktigt att ha rätt människor omkring sig. Har du inte toppenbra medarbetare överlever du helt enkelt inte i dagens tempo. Lyckligtvis har vi fantastiska medarbetare i företaget och därför kan jag faktiskt ta det lite lugnare i dag än vad jag kunde tidigare, berättar Nina.

En anledning till att hon dragit ner på arbetstempot är att hennes mamma drabbades av cancer och dog för knappt två år sedan. – Mamma tyckte alltid att jag jobbade för mycket och när hon gick bort blev det ganska tydligt att livet inte är oändligt långt, säger Nina med sorg i rösten. – Numera äter hela familjen middag tillsammans när vi är hemma i Umeå och jag lägger en hel del tid i löpspåret för att orka med vardagen bättre.

Att det blivit mer tid i löpspåret beror också på att Nina i början av november sprang sitt första maraton någonsin. Hon gjorde det tillsammans med sin pappa samt runt 50 000 andra löpare i den klassiska maran i New York.

– Blir det bara ett maraton så har jag i alla fall sprungit ett av de häftigaste loppen, skrattar Nina, som gjorde loppet på 4 timmar och 32 minuter. Med ett framgångsrikt företag skapas förstås också vinster och när dessa inte går direkt in i verksamheten igen behöver de investeras för framtida behov.

För en tid sedan bestämde sig Nina Högbom därför för att nappa på ett erbjudande från ICA Banken – och det var deras nya samarbete med Quesada som gjorde att hon slog till.

– De kompletterande tjänster med placering och kvalificerad rådgivning som Quesada erbjuder var direkt avgörande. När beslutet väl var taget gick det faktiskt enklare än väntat att byta bank, förklarar Nina som helst vill lägga sin energi på att tjäna pengar i kärnverksamheten och gärna överlåter till andra att sköta placeringarna.

– Vid sidan av placeringarna har Quesada också hjälpt till med att se över våra pensioner och att upprätta bra testamenten, förklarar Nina som gärna håller hårt i de privata pengarna.

– Jag älskar att spara, men lyckligtvis har jag en man som gillar att skämma bort oss. Det är en ganska bra kombination!

Text: Clas Johansson

Fakta om Nina Högbom

Ålder: Född 1980.

Bor: I villa i Umeå.

Familj: Äkta maken Henrik samt barnen Ellie och Milton. Nuvarande jobb: Vd för Matpuls i Umeå AB som driver ICA Kvantum Kronoparken i Umeå. Bolaget ägs av familjen.

Övriga engagemang: Är förtroendevald i Kvantumdelen av ICA-handlarna och sitter med i Utvecklingsutskottet samt Riksprofilrådet.

Karriär: Började jobba i pappans butik direkt efter studenten. Lämnade efter några år och startade på PA-programmet på Umeå Universitet, men hoppade av och gick tillbaka till butiken. Två år på ICA-skolan parallellt med jobbet. Tog över som vd 2013 och ägarskapet årsskiftet 2015-16.

Fritidsintressen: Träning, resor med familjen och utförsåkning, helst med egna lägenheten i Hemavan som bas.

Kund hos Quesada sedan: 2018.