Anders Mattsson gör allt från att vara vd och ordförande i stora företag och organisationer till att träna fotboll med ungdomar med funktionsnedsättningar.

Anders Mattsson – entreprenör med total koll på installationer

– Pappa sa att man alltid ska jobba ett klockvarv, för mig blir det väl ofta lite mer, säger Anders Mattsson och tittar menande på sin egen klocka. Att jobba hårt är en viktig ingrediens i Anders Mattssons framgångssaga, men det finns många andra också.

– Jag brukar komma 05.15 på morgonen, säger han, som om det var den självklaraste arbetstid i världen för en framgångsrik entreprenör med nästan 200 personer på lönelistan.

Redan valet av kontorsrum på Björnbergskoncernen, som är totalinstallatör inom VVS, säger något om hur Anders Mattsson ser på företagande och arbete. Rummet är inte stort och det är fullproppat med papper och grejer. Det ligger också intill receptionen, precis vid ingången till kontoret. Med andra ord har han full koll på när alla passerar in och ut.

Men att Anders Mattsson skulle bli framgångsrik entreprenör var inget han själv kunde föreställa sig när han på 1970-talet började jobba på Skutskärsverken med att rulla balar i pappsalen, köra taxi åt pappa på nätterna och spela bandy när det fanns en stund över.

– Fast jag har nog alltid gillat att göra affärer, även om jag inte fattade det från början. Jag lagade elen på kompisarnas moppar och fick en mosbricka som tack. Var det riktigt krångligt kunde det till och med bli med räksallad på moset, säger Anders och ler åt minnet.

Inte ens när han snabbt blev Sveriges yngste arbetsledare och sedan fick stipendium för att plugga vidare slog det honom att han skulle kunna bli chef i ett större sammanhang.

– Jag har aldrig planerat vad jag ska göra i yrkeslivet, jag har bara jobbat på så gott jag kunnat. Jobbet var också räddningen när han råkade ut för sitt livs största tragedi. En kulen vinterdag 1983 blev han plötsligt ombedd att åka hem från verkstaden på Skutskärsverken. När han kom hem väntade en präst på honom. Prästen berättade att hela Anders familj, fru och två barn, hade förolyckats när en timmerbil kom över på fel sida av vägen.

Att vara kvar i Skutskär blev för svårt och efter en tid flyttade Anders Mattsson till Nynäshamn där han bott sedan dess. Via en rad jobb i installationsföretag blev han 2005 vd för familjeägda Björnbergs och när det 2009 var dags för generationsskifte i bolaget la han och kompanjonen Patric Lindberg ett bud på Björnbergs. 2013 gick ett gäng riskkapitalister från Åland in i bolaget och 2016 såldes allt till installationskoncernen Bravida. Hela tiden har Björnbergs gjort vinster på 10 procent eller mer och nyckeltalen är imponerande för ett företag som jobbar som underentreprenör i byggbranschen. – Vi får inte bättre betalt än någon annan, däremot är vi bättre på att hitta smarta lösningar som gör att kunden sparar pengar, samtidigt som vi tjänar lite mer. En del handlar om att vi är duktiga på inköp, men mycket är rent gnet, exempelvis att ha bra rutiner för allt vi gör och ta vara på material som blir över. Har vi tio lastpallar ute på ett bygge ska de returneras, även om det känns jobbigt, kommenterar Anders. – Sen tror jag på tydlighet. Ingen på Björnbergs ska behöva tveka om vad det är som gäller på jobbet. Ett annat led i att vara ekonomiskt effektiv är att Björnbergs har en egen verkstad i Nynäshamn där man gör speciallösningar och lagar verktyg.

– Jag kör budbilen mellan Nynäshamn och Stockholm varje morgon, säger Anders som om det vore helt självklart att det är vd:s jobb att leverera verktyg till yrkesarbetarna.

När han inte kör bud (och gör hundratals andra saker som den genomsnittlige vd:n inte håller på med) är huvuduppgiften just nu fusionera ihop Björnbergs med nya ägarna Bravida och fortsätta leverera resultat på den nivå som man vant sig vid. Hittills går det utmärkt.

Anders Mattssons medger dock att det rör sig andra idéer i hans huvud också. Det har mycket att göra med det faktum att snart 18-åriga dottern Olivia föddes med Downs syndrom och att Anders jobbat hårt för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för henne. Ett resultat av det är det prisbelönade projektet ”Fotboll för alla” i Nynäshamn där barn och ungdomar med funktionsnedsättningar kan träna både fysiskt och socialt.

– Min dröm är att vi som familj tillsammans med Oliva ska kunna skapa en verksamhet som hon kan driva utifrån sina förutsättningar och ändå överleva på kommersiella villkor, förklarar Anders. Självfallet har Anders Mattssons framgångsrika företagsaffärer genererat en personlig förmögenhet. För att hantera den har han i många år haft Robert Petrovic som rådgivare och när Robert blev anställd på Quesada följde Anders med.

– Robert är mycket kunnig och har bra insyn i min privata ekonomi och han tänker dessutom ungefär som jag själv gör. Det gör att vårt samarbete blir mycket enkelt, förklarar Anders Mattsson.

Text: Clas Johansson

Fakta om Anders Mattsson

Ålder: Född 1956.

Bor: I hus i Nynäshamn.

Familj: Fru Malin samt barnen Nicklas, Olivia och Matilda.

Nuvarande jobb: Vd för Björnbergskoncernen, som består av fem olika bolag inom VVS-installation och industrirörsbranschen. Bolaget ägs av Bravida.

Övriga engagemang: Bland annat ordförande i branschorganisationen VVS Företagen och i Installatörsföretagen, ledamot i styrelsen i Svenskt Näringsliv samt i styrelsen för gymnasieskolan Refis.

Tränare i Fotboll för alla.

Karriär: Gymnasieingenjör i teleteknik, sedan på fabriksgolvet i Skutskärsverken och arbetsledare där. Stipendium för YTH-utbildning, distrikts- och regionchef i installationsbranschen. Sedan 2005 vd för Björnbergskoncernen.

Kund hos Quesada sedan: 2014.